top of page
  • Writer's pictureTuomo Lehtimäki

3:16 - Matteus

Päivitetty: 4. toukok. 2020

”Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan hänen päälleen kuin kyyhkynen”

Tämä jae liittyy Jeesuksen julkisen palvelutehtävän alkuun, kun hän menee Johanneksen luo kastettavaksi. Johannes estelee ensin, joten Jeesus vetoaa häneen sanoen: ”salli se nyt, sillä näin meidän sopii täyttää koko vanhurskaus.” Raamattu Kansalle käännös viittaa tässä yhteydessä Psalmiin 40 jakeisiin 8 ja 9. Näistä jae 9 kuuluu näin: ”Sinun tahtosi, Jumalani, minä teen mielelläni”. Vanhurskaus, johon Jeesus viittaa, tarkoittaa juuri tätä – Jumalan tahdon ja täydellisen suunnitelman noudattamista.


Jeesuksen kaste on merkitykseltään erilainen kuin muut kasteet. Johanneksen kaste oli luonteeltaan syntien tunnustamisen ja parannuksen kaste. Jeesuksen ei kuitenkaan tarvinnut käydä parannuksen kasteella, sillä Hän oli synnitön eikä tarvinnut parannusta. Jeesuksen kaste oli myös erilainen verrattuna meidän kasteeseemme, jossa vertauskuvallisesti hautaamme ja hylkäämme vanhan elämämme ja aloitamme uuden elämän hänen kanssaan. Jeesuksen kohdalla oli kyse kuuliaisuudesta ja esimerkin antamisesta. Jotain samaa Jeesuksen kasteessa kuitenkin meidän kasteeseemme on, sillä myös hänen elämässään tapahtui tämän jälkeen iso muutos. Kaste sijoittui Jeesuksen julkisen palvelutehtävän alkamiseen. Kasteen seurauksena Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan päälleen kuin kyyhkynen. Hengen laskeutuminen katsotaan voiteluksi Jeesuksen julkista palvelutehtävää varten. Matteus jatkaa evankeliumiaan Jeesuksen erämaakokemuksella, jonka jälkeen Jeesus aloitti varsinaisen toimintansa.


Mitä tämä jae merkitsee meille? Jeesus antoi esimerkin kuuliaisuudesta ja nöyryydestä ottamalla kasteen. Hänen ei olisi tarvinnut sitä itsensä tähden tehdä, mutta hän teki sen osoittaakseen kuuliaisuutensa. Meille kaste on yhtälailla kuuliaisuuden osoitus. Seuraamme Jeesuksen esimerkkiä ja otamme kasteen, joka merkitsee julkista tunnustautumista Jeesuksen seuraajaksi. Hautaamme vanhan elämämme ja nousemme uuteen elämään noudattaaksemme Jumalan tahtoa.


Myöhemmin Jeesus tiivistää Mooseksen lain 613 kohtaa kahteen - rakasta Jumalaa yli kaiken, ja lähimmäistä niin kuin itseäsi. Jotta voimme pyrkiä tähän päivittäisessä elämässämme, tarvitsemme jatkuvasti Pyhän Hengen apua.

Comments


bottom of page