top of page
  • Writer's pictureTuomo Lehtimäki

3:16 - Johannes

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainutsyntyisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”

Johannes 3:16 on luultavasti tunnetuin jae Raamatussa ja jae, jonka useimmat meistä osaavat ulkomuistista. Sitä kutsutaan myös pienoisevankeliumiksi, sillä siihen sisältyy evankeliumin ydin – Jumala antoi Poikansa Jeesuksen kuolemaan ristillä, jotta uskomalla häneen voisimme pelastua. Mielenkiintoista on se, että Jeesus ei puhunut näitä sanoja vuorisaarnassaan tai suurille kansanjoukoille. Nämä sanat lausuttiin yhdelle pelokkaalle uskonnolliselle johtajalle yön pimeydessä. Keskustelun aiheena oli uudestisyntyminen ja täysin uudenlainen lähestymistapa Jumalan valtakuntaan. Juutalaisille olisi välttämätöntä astua ulos opitusta uskonnollisesta viitekehyksestä ja uskoa siihen mitä Jeesus opettaa. 

Usko onkin Johanneksen evankeliumin yksi merkittävimmistä sanoita. Usko esiintyy evankeliumissa peräti 30 kertaa eli enemmän kuin kerran jokaisessa luvussa. Lisäksi jakeissa 20:30-31 Johannes kertoo evankeliuminsa tarkoituksen – vaikka Jeesus teki paljon asioita, kirjoitin näistä, jotta uskoisitte. Vertailuna muihin evankeliumeihin, Matteus puhuu uskosta 8, Markus 4 ja Luukas 7 kertaa.

Johannes 3:14 Jeesus kertoo ennalta myös tulevasta kuolemastaan ja 3:16 siitä uhrista, jonka Jumala joutui ihmiskunnan edestä antamaan. Meille on kuitenkin mahdotonta ymmärtää millainen tämä uhri on – antoi ainutsyntyisen poikansa rakkauden tähden. Raamattu kuitenkin antaa meille jotakin, jonka kautta voimme yrittää ymmärtää Jumalan antaman uhrin suuruutta.

Rakkaus mainitaan ensimmäisen kerran Raamatussa kohdassa, joka on herättänyt ihmetystä kautta aikojen. Jumala sanoo Abrahamille ”ota ainoa poikasi Iisak, jota rakastat, ja mene Moorian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi.” (1 Moos 22:2). Vaikka Abrahamin tottelevaisuus on kuvattu ilman tunteita ja sisäistä taistelua, niin varmasti hän on tuntenut suurta tuskaa ja sisäistä kamppailua. Kuvausta Saaran tunteista emme saa lainkaan, emmekä tiedä missä vaiheessa hän sai tietää Moorian vuoren tapahtumista – ennen vai jälkeen. Seuraavassa luvussa kerrotaan kuitenkin Saaran kuolemasta. Oliko tapahtuma kenties hänelle liian raskas kannettavaksi?

Jeesus oli Jumalan Poika, mutta hänellä oli myös äiti Maria. Äidit pystyvät ehkä asettumaan jollain tasolla Marian asemaan. Maria seurasi Jeesuksen lapsuuden, nuoruuden sekä palvelutehtävän. Hän seurasi myös tuomion, ruoskinnan ja lopulta kuoleman ristillä. Jos voimme hitusenkaan samaistua Marian tunteisiin, voimme aistia tilanteen kauheutta äidin näkökulmasta.

”Jumala osoitti rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme kun vielä olimme syntisiä” (Room. 5:8). Jumala kävi läpi suuren tuskan armahtaakseen ne, jotka oikeasti olivat syyllisiä eli ihmiskunnan – sinut ja minut. Sen tähden Joh 3:16 on niin merkityksellinen jae. Se on osoitus Jumalan rakkaudesta ja se on meille ilosanoma – evankeliumi.



Comments


bottom of page