KORONAVIRUSTARTUNTOJEN EHKÄISEMINEN SEURAKUNNAN TILAISUUKSISSA 

Salin tuolit on järjestetty väljästi, jotta lähinkontakteja pystytään välttämään.

 

Käsidesiä saatavilla ovella. 

Suosittelemme kasvomaskin käyttämistä tiloissamme. 

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto on 24.8. purkanut määräyksen yleisötilaisuuksien turvaväleistä. Kokoontumisrajoitus on kuitenkin edelleen voimassa.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa, jos osallistujamäärä on enintään 10 henkilöä. Ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

Osallistujamääriä ylittäviä tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää, jos niissä voidaan varmistaa turvallisuus noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta fyysisten kontaktien välttämisestä sekä hyvästä hygieniasta.

Asiakkaille on tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat on järjestettävä mahdollisimman väljästi ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan vaadita. Jyväskylän kaupungin ohjeistus. 

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä seurakunnassamme?

1. Tullaan tilaisuuksiin terveinä

 

Mikäli on vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita (mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet  ja päänsärky) - pysythän kotona. Voit seurata tilaisuuksia seurakunnan YouTube-kanavan kautta. Arkistosta löydät myös aikaisempien tilaisuuksien tallenteita. 

 

 

2. Vältetään tarpeettomia fyysisiä  kontakteja ja pidetään riittävät etäisyydet tilaisuuksissa

 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19). Tartuntojen torjumiseksi vältämme tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Emme siis kättele tai halaa tavatessamme. 

Istumme salissa väljästi, ja mastisuosituksen ollessa voimassa vältämme yhteislaulujen laulamista.

 

3. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

 

  • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsidesiä saatavilla oven läheisyydessä sekä kirkkosalissa että kirpputorilla.​​

  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

 

  • Laajan maskisuosituksen mukaisesti tiloissamme suositellaan pidettäväksi maskeja. 

4. Siivouksesta pidetään erityistä huolta 

Noudatamme tilojen siivouksessa Työterveyslaitoksen siivousohjeita. 

 

  • kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat pyyhitään päivittäin. 

  • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden pinnat puhdistetaan aina käyttäjien välillä. Esim. piano, mikrofonit, nuottitelineet jne. 

 

5. Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta 

 

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta tilaisuudessa todetaan tartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. 

 

Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta. 

 

Opetus-ja kulttuuriministeriön  ja THL:n 14.5.2020 antamasta ja 20.9.2020 päivittämästä ohjeesta toimintaamme soveltaen. 

Tikkakosken helluntaiseurakunta. Päivitetty 1.9.2021

Koko ohje on luettavissa: Täältä