KORONAVIRUSTARTUNTOJEN EHKÄISEMINEN SEURAKUNNAN TILAISUUKSISSA 

Tikkakosken helluntaiseurakunta 23.6.2020 (päivitetty 5.3.2021)

 

 

1. Seurakunnan  tilaisuuteen,  kokoontumiseen tai seurakunnan tiloihin ei  saa tulla oireisena

 

Mikäli on vähäisiäkään hengitystieinfektion oireita (mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet  ja päänsärky) ei  saa tulla paikalle.

 

 

2. Tarpeettomia fyysisiä  kontakteja  tulee välttää

 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-jarokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19). Tartuntojen torjumiseksi tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää. Emme siis kättele tavatessamme. 

 

  • Lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa tulee turvata: henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 2 m. 

  • Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulutilanteissa, joten emme laula yhteislauluja tilaisuuksissa toistaiseksi.  

 

3. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

 

  • Tultaessa sisätilaan tai rajattuun ulkotilaan käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta tulee olla helposti saatavilla. (Käsidesiä saatavilla oven läheisyydessä sekä kirkkosalissa että kirpputorilla.)

  • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta. 

  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.

 

  • Laajan maskisuosituksen mukaisesti tiloissamme suositellaan pidettäväksi maskeja. 

4. Siivouksesta pidetään erityistä huolta 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta.  Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta.  Saniteettitiloissa siivousta voi tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. Noudatetaan Työterveyslaitoksen siivousohjeita. 

 

  • Pyyhitään kosketuspinnat, kuten ovenkahvat, käsinojat, tasot ja pöydät, valokatkaisijat ja hanat vähintään päivittäin, mielellään kahdesti päivässä. 

  • Yhteiskäytössä olevien tietokoneiden ja päätteiden tai muiden välineiden käyttöä vältetään tai ne puhdistetaan aina käyttäjien välillä. Esim. piano, mikrofonit, nuottitelineet jne. 

 

5. Jos yleisötilaisuudessa tai yleisessä kokoontumisessa todetaan koronavirustartunta 

 

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos koronavirustartunta tilaisuudessa todetaan tartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. 

 

Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta. 

 

Opetus-ja kulttuuriministeriön  ja THL:n 14.5.2020 antamasta ja 20.9.2020 päivittämästä ohjeesta toimintaamme soveltaen. 

Koko ohje on luettavissa: Täältä

Salin tuolit on järjestetty väljästi, jotta turvavälit olisivat riittävät. Käsidesiä saatavilla ovella. 

Ohjeisiin lisätty Jyväskylän kaupungin suositusten mukainen laaja maskisuositus, joka koskee seurakuntamme tiloja sekä kirpputoria toistaiseksi. Maskisuosituksen voimassaollessa emme myöskään laula yhteislauluja. 

Ajantasaiset koronauutiset ja muut mahdolliset toimintaohjeet löytyvät täältä.